Изпълнителният директор на  Bellingcat  Христо Грозев, който живя почти 20

...
Изпълнителният директор на  Bellingcat  Христо Грозев, който живя почти 20
Коментари Харесай

Христо Грозев напуснал Австрия от съображения за сигурност

Изпълнителният шеф на  Bellingcat  Христо Грозев, който живя съвсем 20 години в Австрия е напуснал Виена от съображения за сигурност. Това съобщав Moscow Times, базирайки се на австрийския  в. " Falter ". Решението е резултат на опасенията за опасност от съветските спецслужби, написа  

Според вестника, Грозев е получил данни от източници от разузнаването. След предизвестието той е отменил завръщането си от Съединени американски щати във Виена. Той е в Съединени американски щати във връзка церемонията на " Оскарите " и номинацията на документалния филм " Навални ", в който взе участие и Грозев. 

" Подозирам, че във Виена има повече съветски сътрудници и техни информатори, в сравнение с служители на реда ", споделя Грозев пред изданието. 

В края на 2022 година съветското Министерство на вътрешните работи разгласи Грозев за федерално търсене. Тогава по данни на източници на съветските медии той е търсен по престъпно дело за разпространение на " фейкове " за съветската войска. По този мотив българското Министерство на външните работи извика съветската посланичка Митрофанова, която съобщи, че не знае за какво Грозев е търсен, само че съветските служби " няма да го търсят по целия свят ". Тогава тя посъветва българското Министерство на вътрешните работи да пита съветското за какво Грозев е търсен - и до през днешния ден няма отговор. 

През юли съветските спецслужби оповестиха за опит на украинското разузнаване да отвлече съветски самолети. Грозев бе посочен като съизвършител. Грозев съобщи, че не е взел участие в интервенцията, а Bellingcat е снимал филм по какъв начин съветските и украинските служби се пробват да се заблуждават една друга. 

В България виждам по-голяма централизация на съответни сътрудници на съветските служби. Това изясни журналистът, който бе изслушан от парламентарната комисия за надзор над спецслужбите по искане на " Демократична България ". Поводът за чуването му, което се организира онлайн, е оповестяването на Грозев за търсене от Русия. " Имаме много безгрижно отношение към предоставяне на визи и позволения на живеене на хора, които имат парцели ", изясни Грозев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР